Duidelijk Betrokken

Financiën op orde houden

Naar het schijnt is het aantal huishoudens dat in de financiële problemen komt het afgelopen jaar weer toegenomen. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) zijn er zelfs meer mensen met een baan die een beroep moeten doen op de schuldsanering, dan mensen met een uitkering. In de schuldsanering kom je terecht wanneer je schulden zich maar blijven opstapelen. Dit kan al gebeuren doordat het, om welke reden dan ook, steeds moeilijker wordt om je rekeningen, huur of hypotheek en eventuele leningen (af) te betalen. Je belandt in een neerwaartse spiraal en voor je het weet gaat het van kwaad tot erger. Hoe voorkom je dat je in de financiële problemen komt? Niemand wil in de schulden raken, want eruit komen is veel lastiger dan erin geraken. Het spreekwoord voorkomen is beter dan genezen gaat hier zeker op. Wij zullen in dit artikel allereerst kijken naar je inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk deze twee zaken goed inzichtelijk te krijgen. Hoeveel geld verdien je elke maand en hoeveel gaat eruit?

Breng je financiën in kaart

Allereerst is het belangrijk dat je precies weet hoeveel er binnenkomt en wat je uitgeeft. Waaruit bestaan je vaste lasten en de aflossingen van je schulden, en waar geef je nog meer geld aan uit? Schrijf alles op en inventariseer waar welk bedrag naartoe gaat. De kans is groot dat je al snel ziet of je inkomsten en uitgaven in balans zijn, waar je op kunt besparen en waar je meer geld voor moet reserveren. Door een huishoudboekje te gebruiken kun je je inkomsten en uitgaven gemakkelijk indelen, zodat je een beter overzicht houdt. Als wij het hebben over inkomsten dan gaat het om geld dat je ontvangt. Hierbij kun je denken aan salaris, hypotheekrenteaftrek, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag etc. Dit zijn allemaal voorbeelden van inkomsten. Het is nuttig om deze inkomsten allemaal bij elkaar op te tellen. Als je alles optelt, komt er een totaalbedrag uit. Dit totaalbedrag is het bedrag dat je per maand binnenkrijgt.


Houd een grote financiële schoonmaak

Uitgaven kunnen zich ongemerkt opstapelen en een financiële schoonmaak geeft je duidelijkheid over waar je geld blijft. Je wordt bijvoorbeeld op straat aangesproken of je een stichting wilt steunen, je neemt een abonnement op een krant, je wordt ‘vriend’ van het plaatselijke theater, noem maar op. Allemaal kleine uitgaven die, als je ze bij elkaar optelt, een flink deel van je maandelijkse budget in beslag nemen. Daarom is het goed om, als je jouw inkomsten en uitgaven inzichtelijk hebt gemaakt, al deze extra uitgaven te beëindigen.

Stel prioriteiten!


Betaal altijd eerst wat echt nodig is, voordat je geld uitgeeft aan allerlei leuke maar niet noodzakelijke dingen. Kleding, een kopje koffie buiten de deur of een bezoekje aan de bioscoop zijn natuurlijk een stuk minder belangrijk dan de aflossing van je lening. Heb je ruimte over in je budget om te sparen? Zorg dan dat er automatisch een bedrag naar je spaarrekening wordt overgemaakt zodra je je inkomsten binnen hebt.

Financiële problemen voorkomen?

Maak het bijhouden van je financiën gemakkelijk

Er zijn verschillende manieren om je geldzaken bij te kunnen houden. Sommige mensen zweren bij een spreadsheet, bijvoorbeeld in Excel. Anderen hebben een keurige map met daarin de bankafschriften of juist in een online of mobiel huishoudboekje. De meeste grote banken hebben inmiddels een app waarmee je op ieder moment van de dag je bankgegevens kunt inzien.

Schakel hulp in bij het regelen van je financiën


Lukt het je zelf niet om overzicht te houden over je geldzaken? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in, voordat de financiële problemen uit de hand lopen. Is er iemand in je familie of vriendenkring die je voldoende vertrouwt om je financiën aan over te dragen? Je kunt het natuurlijk ook tijdelijk samen aanpakken totdat je het zelf weer in de hand hebt.

Wat te doen bij financiële problemen?


Heb je het idee dat bovenstaande tips voor jou net te laat komen? Het kan zijn dat je betalingsproblemen hebt omdat je inkomen (tijdelijk) verandert. Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Aarzel dan niet om contact op te nemen met bijvoorbeeld de gemeente, je bank of je werkgever of een bewindvoerder.

Je gemeente ( gebiedsteam) kan je helpen door je in contact te brengen met een schuldhulpverlener. Via erkende organisaties, zoals een Gemeentelijke Kredietbank, de Sociale Dienst of maatschappelijk werk kom je dan bij een betrouwbare hulpverlener terecht.
Als je bijvoorbeeld problemen hebt met het betalen van je maandlasten voor je hypotheek, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank. Het soms mogelijk om een alternatieve betalingsregeling te treffen.
Ook je werkgever kan een helpende hand bieden bij het treffen van een betalingsregeling met je bank en bij de schuldhulpverlening. In een vroeger stadium kan je werkgever ook zorgen voor een voorschot of je begeleiden bij het op orde brengen van je financiële administratie.
Maak je financiële problemen dus zo snel mogelijk bespreekbaar, zodat je samen met andere partijen naar een oplossing kunt zoeken. 

Bij twijfel kunt u altijd een afspraak maken met ons Het Friesche Huys Bewindvoering.

 Contact