Duidelijk Betrokken

Controle van een bewindvoerder.

Hoe wordt het werk van uw bewindvoerder gecontroleerd?
Het is voor u natuurlijk erg lastig om te controleren of uw bewindvoerder zijn werk goed doet. Toch is het belangrijk dat u zeker weet dat hij op de juiste manier op uw geld en administratie past. Er is daarom een wet gemaakt waarin staat dat de kantonrechter uw bewindvoerder moet controleren. Op die manier kan worden voorkomen dat hij fouten maakt. 

Die controle door de kantonrechter gebeurt op twee manieren

  • 1. De boedelbeschrijving

Binnen 3 maanden nadat u onder bewind gesteld bent, moet uw bewindvoerder een aantal formulieren opsturen naar de kantonrechter. in die papieren vermeld hij uw banksaldo, uw vermogen en uw schulden. Die papieren heten met elkaar een boedelbeschrijving. Zodra uw Bewindvoerder uw boedelbeschrijving klaar heeft, krijgt u die thuis gestuurd met de vraag of u uw handtekening eronder wil zetten. Wanneer u dat heeft gedaan, verstuurt u hem naar ons en zorgen wij dat de formulieren naar de kanton rechter worden gestuurd.

  • 2. De rekening & verantwoording.

De kantonrechter bekijkt ook hoe uw bewindvoerder op uw geld en administratie past. Dit gebeurt 1 keer per jaar. Uw bewindvoerder moet dan een overzicht van al uw inkomsten en uitgaven aan de kantonrechter laten zien. Ook moet hij laten zien hoeveel geld er op dat moment op uw bankrekeningen staat en of u nog schulden heeft. Deze controle van de kantonrechter heet rekening & verantwoording. Ook dit document krijgt u thuisgestuurd om te ondertekenen.


Waarom kiezen voor een professionele bewindvoerder?

In principe kunt u zelf uw bewindvoerder kiezen. Dat mag dus bijvoorbeeld een familielid of een vriend zijn. Toch is het in veel gevallen verstandig om voor iemand te kiezen die is opgeleid tot bewindvoerder en er zijn beroep van heeft gemaakt. Om te beginnen is zo’n professional de hele dag bezig met bewind voeren. Hij weet dan ook alles van de wetten en regels waarmee u te maken krijgt. En hij weet dus ook precies hoe hij het beste over uw geld en administratie moet waken. Een familielid en of goede vriend heeft die opleiding en ervaring niet. Bovendien kan de relatie met dat familielid of goede vriend verstoord raken, bijvoorbeeld omdat u ruzie krijgt over hoeveel geld u elke maand mag uitgeven.