Duidelijk Betrokken

Beschermingsbewind

Beschermingsbewind of bewindvoering Friesland Franeker.

Wanneer u niet zelf uw geldzaken en administratie kunt regelen, dan kan een bewindvoerder u daarbij helpen. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van uw situatie kunnen maken. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onder bewindstelling genoemd. Een bewindvoerder zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw rekeningen worden betaald, zoals de huur en de gas- en elektriciteitsrekening. Ook de belastingaangifte en het aanvragen van huur- en zorgtoeslag zijn zaken die een bewindvoerder voor u uitvoert.

Als u gebruik wilt maken van de hulp van een bewindvoerder dan moet de kantonrechter daar eerst zijn toestemming voor geven. Wanneer die toestemming er eenmaal is, bent u officieel onder bewind gesteld.

Vanaf het moment dat u onderbewind gesteld bent, mag u niet meer zelf beslissen wat er met uw geld gebeurt. De bewindvoerder is daarover dan de baas; hij heeft er het beheer over. Wel probeert hij altijd zoveel mogelijk met u te overleggen. Hoe een bewindvoerder zijn taken precies uitvoert en hoe hij met u samenwerkt, leest u op de volgende pagina’s.