Duidelijk Betrokken

Spaarrente vergelijken loont

Voor wie een spaarrekening heeft is het geen verassing meer, bijna maandelijks ontvangt u een bericht van uw bank dat uw spaarrente wederom is gedaald.
De tijden van 6% spaarrente zijn al lang verleden tijd. Wanneer u toch nog de meeste spaarrente over uw spaargeld wilt ontvangen is het goed om spaarrentes met elkaar te vergelijken.
Het kan zijn dat u door te vergelijken ontdekt dat u uw spaargeld beter naar een andere spaarrekening kunt overboeken.
Elke extra euro is mooi meegenomen, zeker in de tijden waarin we nu leven.

Waarom spaarrente vergelijken.

Door verschillende rentes met elkaar te vergelijken kunt ook u gemiddeld 1% extra spaarrente ontvangen
Op dit moment (okt.2013) onderzochten wij de gemiddelde spaarrente voor een (internet) spaarrekening met een saldo van €10.000 
Na een rondje op de vergelijkingssites ontdekten wij dat de gemiddelde spaarrente op dit moment tussen de 1,7 % en 2 % is.
Deze vergelijking leerde ons direct dat we bij onze hoofd bankier bijna 1% minder rente ontvangen dan bij een vergelijkbare internet spaarrekeningen.
1% lijkt wanneer je het zegt is het niet veel, maar gezien het feit dat de rente niet hoger is dan gemiddeld 2% is deze 1% extra spaarrente bijna een verdubbeling.

Hebt u uw spaargeld op korte termijn nodig, maar niet binnen 6 maanden?
Omdat uw spaargeld en uw spaardoel heel persoonlijk zijn is de tijd dat u uw spaargeld kunt missen afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Wanneer u uw geld niet voor een paar jaar wilt (of kunt) missen bestaat er tegenwoordig de optie om te kiezen voor kort Deposito Sparen.
Wanneer u uw geld voor minimaal een half jaar kunt missen kunt u tot 0,5% extra rente over uw spaargeld ontvangen.

Lang sparen wederom het meest lucratief

De spaarrente op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden is vaak lager dan de rente op andere spaarvormen zoals een deposito. Daarnaast is de rente op de spaarrekening variabel. Deze kan door de aanbieder op elk moment gewijzigd worden. De hoogste rente op een spaarrekening in Nederland kan in de praktijk dus dagelijks veranderen. Wil u een spaarrekening met de hoogste rente, dan is het verstandig om te gaan vergelijken, ook buiten uw eigen huis bankier waar u uw lopende rekeningen heeft.
Wanneer u zeker weet uw geld niet nodig te hebben kunt u tot ca. 2 procent meer spaarrente op uw spaarrekening ontvangen.
Belangrijk is wel om in uw achterhoofd te houden dat wanneer u toch uw spaarrekening moet aanspreken u hiervoor vaak een boete bedrag zult moeten betalen.


Voordelen spaarrekening:

  • Veel vrijheid: je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je spaart
  • Er gelden geen opnamebeperkingen, dus je kunt op ieder moment geld opnemen van de spaarrekening
  • Bij diverse spaarrekeningen kun je profiteren van én een hoge rente op je spaarrekening én de vrijheid om altijd te kunnen beschikken over je saldo

Nadelen spaarrekening:
  • De rente spaarrekening zonder beperkende voorwaarden is vaak niet de hoogste rente in de markt. Je krijgt hier wel vrijheid voor terug. Omdat de rente variabel is, kan deze wijzigen. De opbrengst is niet gegarandeerd, zoals bij een deposito wel het geval is.
Spaarrente vergelijken leidt tot betere voorwaarden.

U kunt slim sparen door spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Het is mogelijk om dat tussen de verschillende aanbieders te doen, maar het is daarnaast verstandig om de spaarrekeningen bij een en dezelfde bank met elkaar te vergelijken. Kies voor een internetspaarrekening wanneer u graag de toegang blijft houden tot uw geld, of kies aan de andere kant juist voor een rekening waarop uw geld vast komt te staan. Voornamelijk bank sparen is daar een goed voorbeeld van, aangezien u op die manier voor ‘later’ kunt sparen. U kunt er rekening mee houden dat des te ‘vaster’ u spaart, des te hoger de spaarrente zal zijn.